keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Tervetuloa soseet!

Meidän neiti aloitti sosemaistelut viidenkuukauden ikäisenä, kun täysimetyksellä oli painoa tullut kuussa vain 200g. Peruna oli ensimmäinen jota neiti pääsi maistelemaan ja ilme oli näkemisen arvoinen!

Jo ennen kuin Neiti aloitti ruokailut, hän on seurannut miun ja Jiin ruokahetkiä omasta Stokkestaan. Viimeisen kuukauden aikana huomasin, kuinka neiti kiinnostui siitä mitä me teemme. Suu alkoi käymään ja hän kurotteli käsillään kohti pöytää. Isla on nyt viikon verran istunut syöttötuolissa tuettuna. On enää päivistä kiinni, että neiti oppii itse nousemaan lattialla ollessaan istumaan.Jii ja Ii ovat aivan erilaisia ruokailijoita. Jii on todella pieni ruokainen ja nirso. Hänen ensimmäisiä soseita olivat banaani ja porkkana. Mitään muuta hän ei saanut kurkustaan alas, ellei seassa ollut banaania.  Edelleenkään hän ei syö paljoa ja jos jokin maku ei miellytä, se yökitään lautaselle - kaikkea hän kuitenkin maistaa aivan innoissaan, siitä isot pointsit jäbälle!
                   Isla taas on alusta asti syönyt hyvällä ruokahalulla kaikkea jota on tarjottu. Tietty uusi maku saa suupielet väärin päin, mutta lautanen tyhjenee alkujärkytyksen jälkeen vaihdilla. 

Olen tehnyt itse soseet kummallekin lapselle. Jiin vauva-aikana turvauduimme alkuraskauden väsymyksessä kaupan purkkimuonaan, myös mummilassa tarjoillaan pilttiä. Purkkeja vastaan miulla ei ole mitään, mutta en niitä mielelläni syö itsekään. Ja meillä ainakin kotiruoka tekee paremmin kauppansa. Lisäksi se on huomattavasti edullisempi vaihtoehto ja siitä on aikanaan helppo vauvan siirtyä kokonaan samaan ruokaan meidän kanssa. 

1. Kuori ja pilko 2.Keitä/höyrytä  3. Soseuta 4. Pakasta 5.Sulata 6.Syötä ja nauti!    Mitään en meinannut muistaa soseiden aloittamisesta, vaikka sama on käyty läpi vasta reilu vuosi takaperin. Välillä oikein on hölmistynyt olo "Miten minä nyt tämänkin unohdin?" "Mistä aloitetaan? Koska otetaan lihat ruokavalioon? Milloin makaroonia tai riisiä voi aloittaa antamaan? Entäpä kala ja kananmuna? Ai että sormiruokaakin?"

Meillä ollaan maisteltu vasta kasviksia ja hedelmiä. En kiiruhda lihojen suhteen, koska haluan neidin tottuneen ensin ns. perusmakuihin. Viikossa suositellaan otettavaksi korkeintaan 1-2 uutta makua. Lapsi tarvitsee myös useamman maistelu kerran tottuakseen. Puolivuotiaana meidän neiti on maistellut; Perunaa,parsakaalia bataattia & porkkanaa, kesäkurpitsaa, paprikaa. Banaania, omenaa, päärynää, mangoa ja mustikkaa. Seuraavaksi olisi tarkoitus maistella ainakin avokadoa ja kukkakaalia


1 kommentti:

  1. Kiva kun kirjottelit taas! Hyvin ootte saaneet ruokailut käyntiin! Mistä noi lasten ruokailuastiat on? Mä olen kanssa ihan ulapalla ja ajattelin ensimmäistä kertaa maistattaa tällä viikolla vielä pojalle kalaa. Meidän imetys loppui nyt 5kk iässä kokonaan. Nyt ollaan siis muutama viikko menty täysin korvikkeella maidon puolesta. Hyvä et olet jaksanut teh soseet itse, mä kans mut välillä olen kyl ostanut kaupastakin ja reissuun on laukussa aina pari kaupan pilttipurkkia! On muuten ihana ja ikuistamisen arvoinen juttu, se kun vauva ilmentää sitä olotilaansa saatuaan jotain uutta tai vauvan mielestä kamalaa suuhunsa! Hihhih :D

    VastaaPoista